Підготовка та ліцензування тренерів з футболу за програмами «D-диплом» та «С-диплом» УАФ у Полтавській області

Без кваліфікованої підготовки тренерів дитячого та аматорського рівня неможливо побудувати ефективну систему підготовки кваліфікованих  футболістів. Сучасні тенденції та аналіз організації  навчання тренерів у провідних країнах свідчить про диференціацію навчання тренерів національного рівня та введення у програму декількох рівнів тренерських ліцензій, які дозволяють більш ефективно проводити відбір та підготовку тренерів, підвищити масовість ліцензованих тренерів. У відповідності до вимог та рекомендацій Тренерської конвенції УЄФА 2015 р., програми «UEFAGROW», рекомендацій отриманих за програмою «UEFA Study Group Scheme» була розроблена і затверджена (рішення Виконавчого комітету УАФ №11 від 20.09.2019р.) нова програма «D-диплом» УАФ, спрямована на вирішення основних завдань, пов`язаних з високоякісною підготовкою тренерів масового футболу. Програма є початковим рівнем у системі навчання: «D» – «С» – «В» – «А» – «PRO». Мета програми «D»-диплом УАФ: забезпечити кваліфіковану підготовку тренерів, які працюють з групами початкової підготовки футболістів, відповідно до вимог УЄФА. Програма розрахована на 24 години і передбачає теоретичні, практичні заняття та самостійну роботу.
На першому у 2020-му році засіданні виконкому ГС «Асоціації футболу Полтавщини» було прийняте рішення про необхідність мати діючу ліцензію («D» , «С»,  «В» …) тренерам основних (дублюючих) складів команд (клубів). Науково-методичний відділ ГС «Асоціації футболу Полтавщини» оголосив про реєстрацію та відбір слухачів програми «D-диплом УАФ» на здобуття тренерської ліцензії.
Олександр Свєртнєв, завідувач кафедри теорії й методики фізичного виховання, адаптивної та масової фізичної культури ПНПУ імені В.Г.Короленка, очолює Науково-методичний відділ громадської спілки «Асоціація футболу Полтавщини», який безпосередньо забезпечує процес підготовки та ліцензування тренерів з футболу в Полтавській області.
6 лютого 2020 р. завершили підготовку тренерів з футболу (група № 7) за програмою «С-диплом» УАФ. Двадцять три тренери Полтавщини успішно склали іспит та невдовзі отримають ліцензії європейського рівня.  Серед них студенти та випускники факультету фізичного виховання ПНПУ імені В.Г.Короленка та  відомі футболісти.

You may also like...